Echidna - Teposul australian

echidnaEchidna are un orificiu bucal ingust, situat la capatul unui bot ca un cioc, lung de 7 cm. Nu are dantura, din cauza regimului alimentar, lipsindu-i chiar si placile dentare, care, la orintorinc, slujesc drept dinti. In schimb, hrana este macerata prin frecare de niste tepi cornosi de pe cerul gurii. In regiunile aride de pe continent, echidna se hraneste cu termite, care au un continut mare de apa; de acea, poate supravietui chiar si doua saptamani fara sa bea. Echidna, careia i se mai spune si "furnicar spinos", isi localizeaza prada prin miros si auz.
Spre deosebire de alte mamifere, la echidna temperatura corpului este de 32 grade Celsius. Insa temperatura sa interna este variabila, influentata de cea a mediului inconjurator. Poate vietui in medii climatice variate, tocmai datorita acestei insusiri. In sezonul rece, cand hrana este greu de gasit, echidna hiberneaza. Face acest lucru ca sa economiseasca energie, intrand in letargie pentru cateva saptamani, timp in care nu respira decat o data la 2 ore. Cand iese din amorteala, se poate incalzii numai in cateva ore. Studierea mecanismului de autoreglare a temepraturii corpului la animale este profitabila in medicina, unde el ar putea fi folosit pentru a induce starea de inconstienta in corpul uman, fara a recurge la anestezice si, ca atare, pastrand pacientul mai mult timp pe masa de operatie si ameliorand rata de recuperare postoperatorie. Capacitatea fiziologica a echidnei poate fi valorificata si in programele spatiale, pentru a-i pune pe astronauti in stare de inertie pe durata zborurilor cosmice.

Niciun comentariu:

Sticletele

Într-o lume în care urbanizarea crește continuu, există unele creaturi care reușesc să își facă loc în mijlocul betonului și a asfaltului. P...